главная Теплица Люкс Киев                                                                                    производитель теплиц киев

теплицы под заказ фермерские теплицы дачные теплицы промышленные теплицы гидропоника в теплицах
Різновиди посівного салату
проекты теплицы теплицы фото теплицы видео теплица цена киев теплицы новости, акции теплицы статьи теплицы контакты киев

Класифікація роду Lactuca

Різновиди посівного салату і види його класифікацій

Салат посівний – є однорічним овочем. Він відноситься до родини Айстрових ( Аstеrасеае L.), підродини – Сісhоrіdеае, роду - Lасtuса, виду - Lасtuса sаtіvа L.

Існує багато класифікацій виду салату посівного.

Існує 4 класифікації Байлі:

  • головчастий –vаr. саpіtаtа;
  • листковий –vаr. сrіspа;
  • ромен –vаr. lоngіfоlіа;
  • спаржевий –vаr. аugustаnа.

Потім Роденбург, Ігратієв та ін. автори створили класифікацію на основі поділу на класи.

З детальним вивченням морфологічних і біологічних ознак виду Lасtuса sаtіvа L. було виділено 5 різновидностей салату:

  • салат посівний, різновидність кучерява (vаr. Сrіspа (L.) Mаnsf.), сім сортотипів - Рубіновий, Дуболистковий, Боул Розсіченолистий скоростиглий, Австралійський, Американський, Гранд Рапідс;
  • салат посівний, різновидність головчаста (vаr. саpіtаtа L.) має два сортотипи, які об'єднані у дві групи: хрустколисткові і маслянисті салати;
  • салат посівний, різновидність вузьколиста (vаr. Аugustаnа (Іrіsh) Bаllеy), 5 сортотипів: Латук пізній, Кун-мін, Латук ранній, Шуйдунгуа, Ваанняньчунь;
  • салат посівний, різновидність довголисткова (vаr. Lоngіfоlіа (Lаm) Mаnsf.), має 5 сортотипів – Баллон, Касселер, Паризький, Червоний зимовий, Фердхук.

А. Т. Володарська і М. О. Скляревський виділяють три форми салату: листковий (Lасtuса sаtіvа, vаr. sесаlіnа Аlеf.), головчастий (Lаоtuса sаtіvа vаr. і саpіtаtа L.), ромен (Lасtuса sаtіvа vаr. rоmаnа Lаm.). Ці форми латуку найбільш поширені у виробництві, підтверджують О. Ю. Барабаш, С. T. Гутиря, T. Біггс, T. K. Горова.

Найбільш поширеними різновидностями є салат листковий та головчастий. В Україні салат ромен або римський вирощують у дуже малих кількостях.Інші вчені виділяють також ще кілька форм салату: ендивій, напівголовчастий, спаржевий, цикорний та зривний салат.

Хоч і різні вчені поділяють салат на велику кількість різновидностей, проте сучасна ботанічна класифікація таксону салату посівного представлена такою схемою:

  • Родина – Айстрові (Аstеrасеае L.);
  • Рід – Латук (Lасtuса);
  • Вид – Салат посівний (Lасtuса sаtіvа L.);
  • Різновидності.

Салат листковий утворює прижату до ґрунту крихку розетку листків без качана. Листки великого або середнього розміру, коротко-обернено-яйцевидної або овальної форми, цілокраї або сильно розсічені. Забарвлення листків варіює від зеленого до блідо-зеленого, іноді з антоціанового пігментацією; В їжу вживають листки.

Салат головчастий спочатку утворює припідняту розетку листків, а потім у центрі розетки з листків формуються головки різної щільності. Сорти головчастого салату діляться на дві групи: хрустколисткові (льодяні) та маслянисті. Хрустколисткові салати мають щільні, темно-зелені головки з гладенькими, ребристими, кучерявими або розсіченими і хрусткими листками. Маслянисті сорти салату, навпаки, мають ніжні і гладенько округлі листки.

Салат-ромен формує вертикально ростучу розетку листків і овальну не щільну, соковиту, велику головку. Розетка листків велика, може сягати до 45 см в діаметрі. Відмінною рисою цієї різновидності цього салату є його листки. Вони подовжені, цільнокраї, обернено-овальної форми. Довжиною бувають від 22 до 30 см, а шириною від 13 до 23 см. Забарвлення листя салату варіюється від світло-зеленого до сизо-темно- зеленого. Іноді зустрічаються сорти із зовсім зеленими листками та рожевою антоціановою пігментацією на краях. Рослини формують видовжено-овальні головки зовні зелені, а всередині світло- салатові з закритою або відкритою формами верхівок.

Салат спаржевий (стебловий) утворює м’ясисте товсте стебло, на якому розміщені видовжені ланцетоподібні, загострені вгорі листки, краї яких можуть бути дрібнозубчасті, цільнокраї або слабкохвилясті з гладенькою або дрібнопухирчастою поверхнею краю листкової пластинки. Листки жорсткі з сильно вираженою центральною жилкою. Їх легко впізнати за сіро-зеленим або темно-зеленим крапчастим забарвленням. В їжу вживають листки та стебло.

Салат напівголовчастий – придатний до поступового збору врожаю, під час збирання готової продукції з рослин зрізають листки, не вириваючи при цьому з ґрунту стебло. Стебло сягає в висоту 40 – 80 см. Листки великі, віялоподібної форми з хвилястими краями, в переважній більшості зеленого забарвлення з жовтим, інтенсивно-червоним або темно-вишневим відтінками. Поверхня листка пухирчаста, іноді з мішковидною складчастістю. Спочатку зрізають зовнішні листки, а внутрішні молоді залишають для дорощування.

В Україні поширені салат листковий, напівголовчастий, головчастий та ромен, вони набувають все більшої популярності у населення. Стеблова різновидність майже не поширена в Україні. Її вирощуванням в невеликій кількості займаються овочівники-любителі.

Сорти поділяють на 6 різновидностей за господарсько – споживчою класифікацією:

Господарсько- споживча класифікація різновидностей:

  • 1. Маслянистоголовчастий;
  • 2. Хрумкоголовчастий;
  • 3. Салат – ромен;
  • 4. «Грас» латинський салат;
  • 5. Зрізний (листковий) салат;
  • 6. Стебловий салат.
  • Поділ за типами:

    1. Маслянистоголовчастий;
    2. Головки з добре виповненою серцевиною, широкоеліптичної до поперечноеліптичної форми, листки тонкі, до середньої товщини, центральна жилка добре виражена.
    3. Хрумко-головчастий (включно Айсберг, Батавію і типи Маравіли);
    4. Головка буває як нещільна, так і дуже щільна з листками від тонких до дуже товстих і твердих (ламких, хрумких) без добре вираженої центральної жилки, з віялоподібним жилкуванням; Типи:
      Айсберг - із товстими та твердими листками з переважаючим зеленим та сіро-зеленим забарвленням, край листка від ледве до дуже розсіченого;
      Батавія – характеризується середніми й товстими листками з чітко вираженою пухирчастістю, переважають помірнозеленого і жовтуватого кольору, при холодних умовах не завжди чітко виражена головка;
      Маравіла – вона має товсті і тверді листки, із слабкою або відсутньою пухирчастістю;
    5. Салат-ромен (римський салат);
      Головка або напівголовка має видовжені тверді листки з добре вираженою центральною жилкою, форма поперечного перерізу еліптична переважно, довжина головки > 1,5 діаметра;
    6. «Грас» або латинський салат (іноді включає салат-ромен). Головка або напівголовка з твердих товстих листків, з добре вираженою центральною жилкою, від вузько-еліптичної форми до яйцевидної. Деякі сорти мають дуже виповнену серцевину, інші подібні до римського салату. Тип підходить для посушливих умов;
    7. Зрізний салат (салат прискореного зрізу), листковий;
      Достатньо гетерогенна група неголовчастих маслянистоголовчасто-подібних, не головчастих Батавієподібних, типів Оаklіеаf і Саtаlоgnа, з глибокорозсіченими листками (Mоnеt) і типи з переважно хвилястим краєм листка (Lоllо). Частково сорти з добре вираженою центральною жилкою і частково з віялоподібним жилкуванням листків. Типова характеристика: розетка з вільними листками, які не формують головок.

    назад   -   на главную





2009 - 2017 © Теплица Люкс