поликарбонат для теплиц


главная Теплица Люкс Киев                                                                                    производитель теплиц киев

теплицы под заказ фермерские теплицы дачные теплицы промышленные теплицы гидропоника в теплицах
Історія введення салату в культуру
проекты теплицы теплицы фото теплицы видео теплица цена киев теплицы новости, акции теплицы статьи теплицы контакты киев

Історія введення салату в культуру

Салат як культурна рослина, що вирощується на всіх континентах

Салат – культурна рослина яка відома ще з стародавнього Риму, Греції, Єгипту. Як лікарську рослину його вирощували і споживали в їжу за 4,5 тисячі років до н.е.

Версій походження назви салату існує дуже багато. Є версія, що назва салату походить від латинського слова “Лактук” (молоко). Така версія з’явилась через вміст в собі молочного соку, який в свою чергу містить алкалоїд лактуцину. Саме він надає листю його гіркуватий смак. За іншою версією слово „салат“ з'явилося у Франції на початку XVIII ст.,а означає воно „солити, солоний“.

Є також і Італійська версія походження назви. Італійці були і зараз є любителями зеленних овочів і саме вони дали латуку другу назву – «салат» від італійського «солений латук».

Найбільш ймовірним родоначальником культурного салату вважають салат компасний (Lactuca serriola Tomer), який у дикому вигляді зустрічається у Середземномор'ї. Він походить від диких форм, розповсюджених в Азії, у середній частині та на півдні Росії, Індії, Європі. У ритуальних обрядах Давньої Греції ця рослина, що швидко в’яне на сонці, використовувалася як символ тлінності краси та бренності усього живого. Єгиптяни вірили, що рослини салату повертають чоловікам чоловічу силу, а жінкам плодовитість.

Римляни вирощували різні салатні рослини ще у глибокій древності, а про салат головчастий згадують навіть письменники, які жили ще за 500 років до нашої ери. Достовірної дати початку розповсюдження салату по Європі немає. Вважається, що греки привезли цю рослину з Єгипту. А якщо вірити іншим твердженням, одна із різновидностей салату, а саме салат – ромен в Європі був введений у культуру в середині XVI ст. Він є одним із найдавніших видів салату в Європі.

За іншими джерелами салат посівний був відомий у Європі у XV ст., зокрема у Голландії та Фландрії, хоча у Центральній Європі салат з'явився лише за часів Карла Великого (768-814 рр.), а у Великобританію потрапив із Нідерландів у 1520 р. Масова „салатна епідемія“ охопила всю Європу у XVIII ст. Тоді приготовлені страви з салатом вважалися вершиною кулінарного мистецтва.

Культурна форма салату з’явилася внаслідок відбору та схрещування диких форм, яку розповсюджені по материку Євразія. Різноманітність культурних форм зумовлена географічною та систематичною віддаленістю великої кількості вихідного матеріалу. Томас Тассер - англійський агроном, який проживав в XVI столітті, випустив трактат "500 порад дбайливому господарю", в якому перерахував близько 80 найменувань листових овочів для приготування супів, салатів, соусів і іншої корисної їжі.

Торгівля з країнами Західної Європи сприяла завезенню в Росію, а отже, і в Україну овочевих культур, зокрема і салату. Це відбулося у XVII ст., проте вживали його в їжу тільки ті, хто побував за кордоном. Широко використовувати почали його з середини XIX ст. Його вирощували в теплицях і парниках. Та навіть у середині ХХ ст. салат в Україні вирощувався в малих кількостях і навіть донедавна вважався малопоширеною культурою.

Салат зустрічається в дикому вигляді у країнах Західної і Південної Європи, Закавказзя, Середньої Азії, на Канадських островах та інших частинах світу. Більшість дикорослих видів ксерофіти, пристосовані до сухих місць, але є види, які віддають перевагу більш вологим регіонам, наприклад, живуть у горах центральної Африки. Як культурну рослину його вирощують на усіх континентах Земної кулі. На даний час нараховується понад 100 - 150 видів салатних рослин.

назад   -   на головну





2009 - 2017 © Теплиця Люкс