главная Теплица Люкс Киев                                                                                    производитель теплиц киев

теплицы под заказ фермерские теплицы дачные теплицы промышленные теплицы гидропоника в теплицах
теплицы
проекты теплицы теплицы фото теплицы видео теплица цена киев теплицы новости, акции теплицы статьи теплицы контакты киев

Нapoднoгocпoдapcькe значення огірка

Корисні якості огірків в щоденному раціоні харчування

Огірок є однією з найважливіших овочевих культур і вживається населенням у маринованому, засоленому та свіжому вигляді. Плоди огірка важливу роль у харчуванні людей. Вони мають високі смакові якості і містять потрібні для організму людини органічні кислоти та мінеральні солі.

Походить огірок з Індії. Там ще і зараз зустрічаються його дикі види. У культуру огірки ввійшли понад 3000 років до н. е. Через Візантію вони потрапили на територію України, де була поширена ця культура ще до заснування Київської Русі.

Огірок (Cucumis sativa L) вирощується по всій території нашої країни. Поживна цінність плодів огірка не є досить високою, оскільки вони містять малу кількість (4-6%) поживних речовин, але у маринованому, засоленому та свіжому вигляді, мають високі смакові якості. В свіжих плодах міститься значна кількість води - 95,36%, сухих речовин - 4,64%, білока - 0,9%, жирів - 0,11%, азотистих речовин - 0,35-1,1%, цукрів - 1,1-1,3%, без азотистих екстрактивних речовин - 0,4-1,8%, клітковини - 0,68%, золи - 0.41%. Хімічний склад плодів може змінюватись в залежності від погодних умов року, технології вирощування і удобрення.

Приємний і освіжаючий смак огірка пов’язаний із значним вмістом в плодах органічних кислот. Присутністю ефірної олії зумовлений характерний огірковий аромат. Присутність цих речовин позитивно впливає на фізіологію травлення. У плодах огірків міститься каротин, вітаміни РР, В1 В2, В3, В9, С. Основна маса мінеральних речовин складається з кальцію, фосфору, окислів калію, до складу золи входять такі хімічні елементи як залізо, сірка, магній, кремній, натрій, вуглець, велика кількість мікроелементів.

Особливо цінність огірка зумовлена також значним вмістом срібла. Свіжий сік плодів має сильні антибіотичні властивості. Плоди огірків корисні при захворюванні на подагру, позитивно впливають при захворюванні нирок та при гіпертонії. Водному обміну в організмі людини, регулюванню і розвантажуванню серця і нирок сприяє підвищений вміст калію.

Найбільшою особливістю огірка є ще й те, що його можна вирощувати як у відкритому так і закритому ґрунті. дає можливість використовувати його в свіжому вигляді протягом року. а не тільки в сезон. Плоди огірка широко використовуються в кулінарній та харчовій промисловості, а також у косметології.

Плоди огірка використовуються як в народній, так і традиційній медицині. Споживати свіжі плоди рекомендується при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, ожиріння. Клітковина, що міститься в плодах огірка, допомагає виведенню з організму холестерину, чим попереджає розвиток атеросклерозу. Мідь нормалізує діяльність центральної нервової системи, а срібло має бактерицидний вплив та зменшує процеси гниття в кишечнику. Огірковий сік вживається при шлункових болях та при кашлі.

При гіпертонії лікарі рекомендують вживати свіжі огірки. Солі заліза, що входять до їх складу, сприяють лікуванню малокрів’я. Як фітотерапевтичний засіб огірок використовується у дерматології та косметології. Лосьйони або просто свіжий сік, пудра, маски, креми із огірка, мають тонізуючу та відбілювальну дію на шкіру. В закритому грунті огірок займає друге місце серед овочевих культур за зайнятою площею. В Україні площі його сягають близько 500-700 га.

назад   -   на главную





2009 - 2017 © Теплица Люкс