поликарбонат для теплиц


главная Теплица Люкс Киев                                                                                    производитель теплиц киев

теплицы под заказ фермерские теплицы дачные теплицы промышленные теплицы гидропоника в теплицах
теплицы
проекты теплицы теплицы фото теплицы видео теплица цена киев теплицы новости, акции теплицы статьи теплицы контакты киев

Народно-господарське значення салату

Корисні якості салатних рослин в раціоні споживання людини

Салат - корисна, високо вітамінна рослина. За вмістом вітамінів салат займає особливе місце серед зеленних овочевих культур. Листки салату багаті вітамінами. Вони містять аскорбінову кислоту (вітамін С) до 120 мг на 100 г сирої речовини, сухих речовин до 11,3%, цукрів до 2,66% (в листках) та 3,57% (в головках), сирого білку 2,93%, білків - 1,5-2,9%. Хоча білку і не так багато, але цінність його велика тому,що в ньому є майже всі незамінні амінокислоти у сприятливому для організму людини співвідношенні.

Також до складу листків входять майже всі відомі вітаміни, мінеральні солі і органічні кислоти, міститься хлорофіл 30-32мґ%. Багато в ньому вітамінів групи С, В1, В2, Е, РР, К, каротину, солей кальцію та калію, заліза, фосфору, яблучної, щавлевої, янтарної та лимонної кислот, мікроелементів І, М, Mo, Fe, Си, В, також містяться амінокислоти.

Завдяки такому багатому хімічному складу салату, перераховані вище речовини регулюють діяльність органів травлення і позитивно діють на нервову і кровоносну системи. На основі цього, салат у медицині використовують як дієтичний продукт при захворюваннях на цукровий діабет та гіпертонію. Відомо, що вміст вітаміну Р-цитрин попереджує крихкість кровоносних судин, а також сприятливо діє на водний баланс організму.

Також салат містить специфічні речовини такі як каучук, смоли, лактуцин. Завдяки вдалому співвідношенню солей натрію і калію він має сечогінні властивості. Наявність органічних кислот, а насамперед лимонної, в більшій мірі обумовлена здатністю салату освіжаюче і збадьорюючи діяти на організм та покращувати обмін речовин і склад крові в ньому.

В салаті є глюкозид лактуцин - речовина (алкалоїд), яка заспокоює нервову систему, покращує сон, знижує кров'яний тиск. Салат сприяє засвоєнню антисклеротичної речовини – холіну, стимулює виведення із організму холестерину, що є причиною атеросклерозу, сприяє нормальній дії шлунку, підшлункової залози і нирок. Салат є найкращим гарніром до м’яса, риби, картоплі. Його використовують у сирому вигляді для приготування салатів з олією чи сметаною.

Всі споживчі та лікувальні властивості зберігаються під час приготування страв та збереження салату. Продукція має добру лежкість, тому так цінний салат в зимово-весняний період, коли організму людини так потрібні поживні речовини. При температурі 0°С і відносно високій вологості повітря, час зберігання досягає 5-8 тижнів. Позитивними якостями салату є холодостійкість і відносна скоростиглість, завдяки чому можна отримати врожай із закритого грунту вже навесні, коли свіжі овочі так необхідні.

Салат можна вирощувати рано навесні і в осінньо-зимовий час у парниках і теплицях. Завдяки цим якостям салат має великий попит та популярність в багатьох країнах світу. Так, наприклад, в США кожен рік під салатом зайнято близько 100 тис. га. Якщо прийняти середню врожайність в 200 ц\га, то в США виробляють приблизно 10 кг салату на людину і по споживанню він стоїть на 3 місці після помідорів і зеленого горошку. В Італії кожен рік виробляють 750-800 тис. кг салату, що в 5 разів більше ніж моркви, в 15 разів більше ніж столового буряка.

В цілому в країнах Західної Європи виробляється 1,5 млн. тонн салату, з якого значну частину займає Листковий Салат. Основні виробниками і експортерами цієї культури є: Голландія, Бельгія, Великобританія, Італія, Франція, Іспанія. На Кубі під салатом зайнято 2 тис. га, або 8% посівної площі овочевих культур.

Незважаючи на велику цінність, простоту вирощування, лежкість і транспортабельність Листкового Салату, в нашій країні цього овоча вирощується дуже мало. Між іншим, за останні роки вченими, ряду науково-дослідних інститутів, були вивчені біологічні властивості багатьох сортів салату, як Листкового, так і Головчастого. Виявлена можливість широкого впровадження цієї культури у виробництво.

назад   -   на головну





2009 - 2017 © Теплиця Люкс