головна теплиця люкс київ                                                                    производитель теплиц киев

теплицы под заказ фермерские теплицы дачные теплицы промышленные теплицы гидропоника в теплицах
вирощування шпинату в Україні
проекты теплицы теплицы фото теплицы видео теплица цена киев теплицы новости, акции теплицы статьи теплицы контакты киев

Шпинат – король овочів

Вирощування шпинату і його споживання в Україні


Стародавні римляни використовували в житті один важливий принцип, який виражався словами: «Якщо у тебе є город, сад і бібліотека, вважай, що у тебе є все». Рослинність світу є дуже різноманітна, і нараховує понад 300000 видів. Людина навчилася використовувати, вирощувати і споживати з них тільки 10000 з цього різноманіття, з них овочевих 1,5 тисячі.

У промисловому овочівництві України вирощується близько 50 видів культур, а в любительському овочівництві 120-130 видів овочевих рослин. Щоденний наш раціон обов'язково включає овочі. Іноді ми звикаємо до них і не замислюємося про їх значенні користь і красу. дуже важко переоцінити значення овочевих рослин у житті людини. Важливе значення серед асортименту овочевих рослин має шпинат.

Рівень споживання овочів в Україні на душу населення в рік становить 75-80 кг Основними каналами збуту овочевої продукції на сьогодні є супермаркети та базари. В країні 40% товарообігу відбувається через базари, 25-30% через супермаркети. Свіжі овочі складають 4,8% загального товарообігу в магазинах. Обсяг свіжої овочевої продукції в продажу постійно зростає.

Що стосується шпинату, то відсоток його споживання серед усіх овочів дуже низький. Це пов'язано з недавнім появою цього продукту у торговельній мережі і досить високою ціною і порівняно високою якістю. В овочевих відділах роздрібних мереж до 5,3% овочевої продукції псується.

Шпинат непридатний до тривалого перебування в продажу та зберіганні, у магазині він швидко втрачає товарний вигляд, що НЕ сприяє його популяризації серед населення. В сучасних умовах науково-технічного прогресу постійно змінюються технології вирощування овочевих культур, збільшується можливість підтримання рівня технології на відповідному рівні.

У ринкових умовах економіки з'являються нові вимоги до овочів, що диктуються потребами споживачів та маркетинговими кампаніями, Які впливають на їх погляди. Завдяки високій біологічній цінності і корисності шпинату, незаповненості цієї ніші українського овочевого ринку достатньою кількістю якісної шпинатної продукції, збільшенню попиту серед населення можна робити перспективні ставки на ефективність вирощування шпинату.

Сучасний рівень розвитку селекції забезпечує постійне створення нових сортів і правильний їх підбір для вирощування, може дати високий економічний ефект. При виборі сорту слід враховувати мінливість середовища, в якій буде рости і розвиватися рослина, зміни погодних умов протягом року і в різні роки різні вимоги сортів до умов вирощування і зміна цих вимог за різними технологіями, схем і строків сівби. Саме тому, вважаю, що проблема підбору сортів і вибору технології вирощування завжди залишається актуальною.

Україна готова до зміни ситуації на ринку овочевих, різкого зростання професійного рослинництва і задоволенню споживчого попиту. Сьогодні популярний здоровий спосіб життя, зростає попит на овочеву продукцію, підвищується рівень життя населення, тому можна робити ставку на те, що попит на шпинат зросте і його вирощування буде дуже економічно ефективним. Ринок України готовий до якісної продукції широкого споживання шпинату.

Висока врожайність забезпечується завдяки активній роботі вітчизняних і зарубіжних фірм, чиї представництва є і на українському ринку. Злагоджена співпраця технічних галузей з агрономією дають можливість читачам збільшувати площі і врожайність культур. У наш час, коли велика кількість людей живе у великих містах і не має можливості вирощувати свою продукцію, це є визначальним фактором для забезпечення населення продукцією сільського господарства та отримання прибутку.

Майже всі супермаркети реалізують свіжу зелень, але ціна на неї варіює в залежності від часу року. Так звані зелені овочеві культури особливо цінують за великий набір в них вітамінів, вуглеводів, мінеральних солей, друге дуже принципових речовин. Важливо і те, що в більшості з них короткий Вегетаційний період, урожай шпинату починають збирати вже через 30-35 днів.

У їжу вживають зелене листя. З нього готують різні страви і вживають як приправу в кулінарії і консервній промисловості. У всьому світі шпинат називають «королем овочів». Але цей овочевий «король» поки що такий рідкісний на наших ринках!

назад   -   на головну





2009 - 2017 © Теплица Люкс