главная Теплица Люкс Киев                                                                                    производитель теплиц киев

теплицы под заказ фермерские теплицы дачные теплицы промышленные теплицы гидропоника в теплицах
вирощування салату- гідропоніка
проекты теплицы теплицы фото теплицы видео теплица цена киев теплицы новости, акции теплицы статьи теплицы контакты киев

Технологія вирощування салату методом підтоплення

В Україні поширена технологія вирощування салату у закритому ґрунті гідропонним методом

У цієї технології є багато переваг:

  • економія води, енергії, затрат праці;
  • автоматизація і механізація всіх технологічних процесів;
  • немає необхідності застосовування отрутохімікати;
  • збільшення продуктивності праці на 1 м2 використовуваної площі;
  • скорочення строків вегетації рослин;
  • стабільно високі врожаї високоякісної свіжої продукції;
  • є можливість вирощувати їх протягом усього року;
  • не забруднюється навколишнє середовище.

Салат вирощується на рухомих столах. Столи виготовлені з алюмінієвого каркаса, усередині якого розміщені пластикові лотки. Висота стола - 0,7 м, довжина – 23,5 м, ширина – 1,91 м. Корисна площа одного стола складає 44 м2. Столи змонтовані на ковзанах, за допомогою яких вони легко переміщуються і при цьому ефективно використовується площа теплиці.

У теплиці автоматично за допомогою комп’ютера регулюється і підтримується на оптимальному рівні мікроклімат, який необхідний для росту і розвитку рослин, механізація основних робіт при підготовці й експлуатації, а також збір врожаю.

Вирощування салату починається із висіву насіння. Процес висіву насіння механізований і автоматизований. Спеціальна машина наповнює касети субстратом. В якості субстрату використовують торф, збагачений макро- і мікроелементами. Кислотність торфу дорівнює рН = 6,0, тобто слабо кисла або нейтральна.

За вирощування салату гідропонним методом використовуються полістирольні касети розміром 40x50 см з 35 чарунками розміром 6х6х4,5 см. Після наповнення касет торфом висівають насіння пневматичною сівалкою точного висіву - по одній насінині в кожну чарунку на глибину не більше 0,5 см. Засіяні касети зрошують теплою (30/140 С) водою. Після поливу касети присипають зверху невеликим шаром вермикуліту і поміщають насіння у камеру для пророщування.

Автоматика регулює температуру та вологість на оптимальному рівні 22 градуси і 90%. Насіння проростає через 2-3, іноді - через 3-4 дні, після чого, касети поміщають у теплицю. За необхідності через 10-12 днів після появи сходів проводять проріджування і підпікірування рослин. Через 20-25 днів рослини салату установлюють у касети в шаховому порядку через одну.

Після розміщення касет зі сходами салату на столи в теплиці температура повітря підтримується на рівні 18-20 С удень і 16-17 С уночі. Відносна вологість повітря - 75-80 %. Потрібно слідкувати, щоб не відбувалося різких перепадів температур вночі і вдень. Цілодобове досвічування розсади салату здійснюють у жовтні-лютому, коли освітленість нижча 1000 люкс, спочатку протягом 15 днів, потім - 14-16 годин на добу протягом дня. За день до збору салату досвічування рослин припиняють.

Приготування і подача поживного розчину відбувається за допомогою системи VENVLIET" (Голландія) на основі міксерної установки. З її допомогою готується поживний розчин за заданими параметрами ЕС і рН із наступним нагромадженням поживного розчину в баках загальним об’ємом 20 м3. Використовуються два баки з маточними розчинами й один - з кислотою.

Вологість субстрату повинна становити 65-70 % ППВ, тому поливну норму встановлюють згідно з аналізом вологості субстрату в касетах. Поливну норму води встановлюють у відповідності з аналізом вологості субстрату в касетах. Вологість субстрату повинна становити 65-70 % ППВ.

Живильний розчин насосами подається в касети з рослинами. Кількість розчину, час і період визначається автоматично. Після заповнення столів з касетами розчином, він самопливом по системі трубопроводів стікає в баки для використаного розчину, там він фільтрується і знову подається в накопичувальні баки.

Збір врожаю проводиться вручну, в один прийом. При зборі добре розвинені рослини упаковують в поліетиленові пакети разом з кубиками субстрату. Для подальшої реалізації їх упаковують у картонні або поліетиленові ящики. Упакована в такому вигляді продукція довше зберігає свій товарний вид і смакові якості.


Автор: Аспірант НУБіП України, Гаврилюк О. С.
провідний спеціаліст гідропонних систем компанії Теплиця Люкс Україна



назад   -   на головну





2009 - 2017 © Теплица Люкс