головна Теплиця Люкс Київ
Знижки на теплиці
м. Київ
бульв. Верховної Ради, 34, оф. 603
м. Вишневевул. Київська, 1б
Теплиця Люкс
Україна
теплиці

Основи овочівництва частина 2


(044) 222-999-7    (044) 362-42-82    (073) 002-90-50

Повітряно-газовий режим


Для того, щоб рослини дихали, їм потрібен кисень. Його у повітрі 21%. Процес дихання для овочів дуже важливий. Для фізіологічних процесів потрібна енергія, а вона виділяється під час дихання.

В повітрі міститься значна кількість азоту, близько 78%. Азот являється інертним газом і він не впливає на фізіологію рослини. Але вміст азоту в грунті добре впливає на життя мікрофлори. Азот використовується з грунту в мінеральній формі.

Використання вуглекислого газу рослинами значною мірою залежить від кількості його в навколишньому середовищі та якості освітлення. Вуглеводи під дією сонячної енергії утворюються з вуглекислого газу.

Водний режим

В склад плодів більшості овочів входить значна кількість води. ЇЇ в овочах може бути до 95%, ось чому, для формування гарного врожаю їм потрібно багато грунтової води.

Овочі поділяються на групи за вбирною здатністю та здатністю витрачати воду:

Також овочі по різному вимогливі до до вологи. За цією ознакою їх поділяють на 3 групи:

При нестачі води плоди робляться невеликими, кількість клітковини у них збільшується, під час цвітіння осипаються квіти і зав'язь. Надмірна кількість вологи в грунті також не впиває на користь. При перезволоженні коріння отримує мало повітря і починається гниття. Плоди стають водянистими, несмачними, відбувається розтріскування плодів.

Висока вологість повітря шкодить тим, що рослини сильніше уражуються хворобами. Грунт перед посадкою потрібно підготувати. Якщо земля перезволожена, то потрібно провести осушування. При надто сухому грунті проводять мульчування, снігозатримання та інше.

В закритому грунті водний режим дуже легко регулювати. При цьому потрібно враховувати особливості вирощуваної культури, фази її розвитку, а також інтенсивність сонячного світла.

Режим живлення овочевих

Недостатня кількість марганцю та бору призводить до порушення плодоношення, зав'язь починає осипатись, знижується урожай плодів та насіння. Обмін вуглеводів в рослині та інтенсивність дихання посилює мідь.

Азот потрібен для росту вегетативної маси, але затримує плодоношення. Надмірна кількість його у грунті веде до накопичення нітратів у плодах. При нестачі азоту затримується ріст рослин, листя жовтіє.

Фосфор потрібен під час формування плодів. Він підвищує кількість цукрів і вітамінів у плодах. Також він прискорює їх достигання. При нестачі фосфору сповільнюються такі процеси як ріст, цвітіння, зав'язування плодів та достигання урожаю.

Калій підвищує стійкість до холоду. Він підвищує вуглеводний обмін. Також підвищується стійкість проти хвороб та сповільнюється ріст. Не від'ємною частиною у живленні овочів є такі мікроелементи як цинк, молібден, залізо, мідь, марганець, бор, кобальт та інші.


назад   -   на головну